Je zwembad tijdens de winter

Wil je het water uit je zwembad tijdens de winter niet verloren laten gaan? Dan is het belangrijk om je zwembad winterklaar te maken. Dat doe je van zodra de temperatuur onder 12 à 15 °C zakt.

1. Geef het water een grote schoonmaakbeurt

Pas indien nodig de pH-waarde en het chloorgehalte aan. Zuig de bodem schoon en laat het water gedurende 1 uur circuleren (met de stand CIRCULATIE van de filterpomp). Zet vervolgens de filter gedurende 7 uur aan om je water weer perfect helder te krijgen.

2. Behandel het water met een overwinteringsproduct

Gebruik Winternet (50ml/m³) en O Net (30ml/m³) om het water te behandelen. Voeg de producten toe en laat het water 1 uur circuleren en 2 uur filteren om ze goed met het water te vermengen.

Belangrijk: Winternet beschermt niet tegen vorst. Je kan ijsvorming wel tegengaan door speciale vlotters in het zwembad te plaatsen. Een goed alternatief zijn plastic flessen die je voor de helft met zand vult. Voorzie ongeveer 1 vlotter of fles per 2 m² wateroppervlak.

3. Reinig de zuiveringsinstallatie

Om je zandfilter te reinigen gebruik je Filter Clean. Hiermee verwijder je de kalk en het vetbezinksel (van zonnecrème) en haal je de opgehoopte afvalklitten die in de filter zitten uit elkaar. Open de filterkop, en laat het water in de kuip weglopen tot op het niveau van het grind. Breng Filter Clean aan, sluit de filter en laat 48 uur inwerken. Zet de filterpomp daarna in de stand BACKWASH. Laat het vuile water naar de afvoer verdwijnen door de filter gedurende 5 minuten op te zetten. Vergeet niet om hierna het grind schoon te spoelen. Met Filter Clean kan je je zandfilter dus reinigen zonder het zand eruit te halen.
Heb je een patroonfilter? Haal er dan het patroon uit en laat het weken in een oplossing met Filter Net (1 l Filter Net en 4 l water).

4. Laat het niveau van het water zakken

Voor zwembaden met skimmer en terugvoerklep moet je het waterniveau 15 à 20 cm onder de skimmer houden. Sluit ook de terugvoerklep van de zuiveringsinstallatie met de schroefdop.

Voor zwembaden met een inlaat- en terugvoerklep moet je het waterniveau 20 cm onder de bovenrand van het zwembad houden. Sluit ook de kleppen af met het schroefsysteem.

Omdat je het water wat hebt laten zakken, is de waterlijn vrij. Het ideale moment om ze schoon te maken. Dat doe je met een spons en Calnet. Zo krijg je een optimaal resultaat en zal je zwembadzeil langer meegaan. Zorg er wel voor dat er geen of zo weinig mogelijk van het product in het water terechtkomt.

5. Maak de slangen los

Maak de slangen los zonder de skimmer en de kleppen te demonteren.

6. Berg alle accessoires op

(ladder, douche, thermometer...)
Vergeet zeker niet om ook de filters weg te nemen en zorgvuldig op te bergen.

7. Bescherm je zwembad

Leg een winterafdekzeil op je zwembad. Plaats een drijvend element (bv. een strandbal) tussen het wateroppervlak en het zeil. Zo bescherm je het tegen weersinvloeden.

Om het opstarten te vergemakkelijken, mag je de overwinteringsprocedure nooit over het hoofd zien. Op die manier bespaar je op onderhoudsproducten én tijd bij de start van het nieuwe seizoen.

onderhoudsproducten

Opnieuw opstarten van je zwembad

Voorbereiding (2 weken voor de opstart)

  • Installeer de filters opnieuw.
  • Breng het waterniveau terug op peil. Je kan eventueel 1/3 van het water vervangen.
  • Regel de zuurtegraad en pas een chloorschok toe met snelchloor (10 g/m³).
  • Voeg ook 1 liter O Net toe per 40 m³ en 10 g/m³ flocculent.
  • Laat de filterpomp 1 uur circuleren en daarna 11 uur draaien.
  • Laat je zwembad nu 2 weken rusten met het afdekzeil erop.

Grote schoonmaak

Haal 2 weken na de voorbereiding het afdekzeil weg en maak de bodem schoon met de stofzuiger. Zet de filter op LEDIGEN (waste) en vul het water aan tot op het juiste niveau. Laat 1 uur circuleren en zet de filter daarna 12 uur aan. Daarna kan je je zwembad opnieuw gebruiken en op de normale manier onderhouden.

Kies je afdekzeil

Zo hou je je zwembad schoon