Duurzaam bosbeheer

Wereldwijd verdwijnt jaarlijks een bosoppervlakte die minstens drie keer zo groot is als België. Slecht en onverantwoord bosbeheer speelt hierin vaak een belangrijke rol.

Hout blijft nochtans één van de meest milieuvriendelijke grondstoffen. Voorwaarde is wel dat het hout dan afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. Een duurzaam beheerd bos levert hout én blijft in de toekomst een echt bos.

duurzaam bosbeheer

DreamLand wil meewerken aan een wereldwijd duurzaam bosbeheer en streeft ernaar om zoveel mogelijk houten producten aan te bieden met een keurmerk.

De keurmerken FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forests) geven aan dat het hout in het product afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Om de labels te bekomen moet het bosbeheer voldoen aan strenge ecologische, sociale en economische eisen en door een onafhankelijk organisme gecertificeerd zijn.

Vandaag biedt DreamLand je een brede keuze FSC-gelabelde tuinmeubelen. Alle parasols zijn FSC-gekeurd en 5 tuinsets uit het tuinmeubelen-assortiment dragen het FSC-label.

Daarnaast vind je er een ruim gamma PEFC-gelabelde schommels.


FSC label

Label FSC

FSC (Forest Stewardship Council) is een onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie die streeft naar verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC werd in 1993 opgericht door boseigenaren, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties. Fair Timber is de vertegenwoorder van FSC in België.

FSC is een ledenorganisatie die openstaat voor alle belanghebbenden: elke boseigenaar, houtbedrijf, vakbond, milieuorganisatie, groep van inheemse volkeren of individu kan lid worden en zo de ontwikkeling van de organisatie sturen. Uniek aan de FSC structuur is de gelijkheid van belanghebbenden uit economische, ecologische en sociale hoek. De FSC leden zijn verdeeld in 3 kamers: de ecologische, sociale en economische kamer. Elke kamer heeft eenzelfde gewicht in de beslissingen van de algemene vergadering. FSC heeft 10 internationale Principes en Criteria voor certificering van verantwoord beheerde bossen ontwikkeld. Deze Principes en Criteria worden door nationale werkgroepen verder aangepast aan de specifieke situatie van het land.

Meer info op www.fair-timber.be

PEFC label

Label PEFC

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) is een onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk die meer dan 30 landen groepeert. Een nauwe samenwerking met de verenigingen voor natuurbehoud, de boseigenaars, de wetenschappelijke wereld, de industrie, de consumenten en de overheid is hierbij van groot belang.

PEFC stelt hoge eisen inzake duurzaam en verantwoordelijk bosbeleid zowel op ecologisch, sociaal en economisch vlak. De naleving van de eisen van duurzaam beleid van de bossen wordt door een onafhankelijke auditeur gecontroleerd. Elke onderneming die PEFC-gelabelde producten wenst te verkopen, zorgt voor een controleketen die het mogelijk maakt om het PEFC hout te volgen tijdens hun verwerking (Chain of Custody).

PEFC is uitgegroeid tot ’s werelds grootste boscertificatiesysteem in termen van oppervlakte. De PEFC producten zijn herkenbaar dankzij het PEFC logo. Meer info op : www.pefc.org en www.pefc.be