De veiligheid van het speelgoed

Bij DreamLand stellen we de veiligheid van de producten die we verkopen voorop. Het CE-label helpt ons daarbij al een eind op weg en indien nodig durven we de goederen zwaar op de rooster leggen...

Met het CE-label garanderen speelgoedproducenten dat een artikel veilig is en dat het aan de Europese normen voldoet. Producenten moeten de Europese richtlijnen inzake veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming respecteren om het CE-label te verkrijgen.

DreamLand gaat daarbij nog een stapje verder. Voor alle speelgoed dat we zelf rechtstreeks invoeren (op de verpakking zie je Mavedro staan als invoerder) eisen we een recent CE-certificaat, van maximaal 3 jaar oud. We controleren ook de geldigheid van het certificaat.

Hoewel de CE-markering samen met het recente CE-certificaat ons al een bijzonder betrouwbare garantie geven over de veiligheid van een artikel, kan het altijd zijn dat tijdens het productieproces toch bepaalde afwijkingen optreden. Om eventuele gebreken en mogelijke veiligheidsrisico’s uit te sluiten, hebben we beslist om speelgoed van ons eigen DreamLand-merk en het speelgoed dat wij invoeren uit niet-Europese landen in ons eigen labo te testen. Speelgoed voor kinderen jonger dan drie jaar testen we extra.

We hebben daarvoor verschillende tests voorzien

veilig speelgoed
scherpe randentest

Scherpe randentest

Het speeltje wordt tegen een speciaal soort plakband op een draaiend staafje geduwd. Scheurt de plakband? Dan is de rand te scherp!

trekkracht

Trekkrachttest

Trekken geblazen! Een kind tot 3 jaar oud kan een trekkracht van 90 Newton of 9 kilo uitoefenen. Als het speeltje dat 10 seconden kan volhouden, is het veilig.

vingertest

Vingertest

Kleine kinderen hebben kleine vingertjes. En die kunnen wel eens vast komen te zitten ... Met een staafje zo dik als een kindervinger controleren we of het speeltje een gevaar is voor kinderhandjes.

bijttest

Bijttest

Een metalen mondje probeert een stuk van het speeltje te bijten. Krijgt hij het niet kapot gekauwd, dan is het veilig.

keelgatsimulatie

Keelgatsimulatie

Even slikken... Deze cilinder heeft de diameter van een kinderkeeltje. Als het speeltje (of een stuk ervan) erin past, is het te klein en dus niet veilig.

insliktest

Insliktest

En nog eens slikken. Deze test lijkt een beetje op de vorige, maar hier wordt specifiek gekeken of er geen balletje in onze cilinder (het keelgat) vast kan komen te zitten.

torsietest

Torsietest

Met een speciale tang wordt het speeltje in alle mogelijke bochten gewrongen en getrokken. Zo zijn we zeker dat er geen stukken niet goed vastzitten.

scherpe randentest

Inweektest

Speeltjes die lijm bevatten, moeten in bad. Ze worden 4 keer 4 minuten in het water gelegd. Als de lijm dan nog niet loskomt, zal dat ook niet het geval zijn als er een deugniet op sabbelt.

scherpe puntentest

Scherpe puntentest

Red alert! Als een speeltje een te scherpe punt heeft, gaat het rode lampje branden. In dat geval moet er een extra vermelding van '+8 jaar' op de verpakking komen.

Draagvermogen- & stabiliteitstest

Draagvermogen- & stabiliteitstest

Hier krijgen speeltjes een zware last op hun schouders. We testen of ze omkantelen als je er een gewicht van maximum 50 kg op plaatst.

Geluidstest

Geluidstest

Speciaal voor luisterende oren. Speelgoed dat kinderen dicht bij hun oor moeten houden (zoals bv. een speelgoedgsm) mag de geluidsgrens van 80 decibel niet overschrijden.

Rattletest

Rattletest

Rammelaars en speelgoed dat speciaal gemaakt is om op te sabbelen en te knabbelen (zoals bv. bijtringen) moet er hier aan geloven. We controleren of deze speeltjes in een kinderkeelgat kunnen vastraken.

XRF-scanner

XRF-scanner

We kunnen sinds kort ook de chemische samenstelling van producten controleren met de XRF-scanner. Die gaat na of er gevaarlijke elementen in het speelgoed zitten zoals lood, cadmium,… Hij is onverbiddelijk: als een speeltje meer dan de toelaatbare norm bevat, komt het niet in ons assortiment.

Valtest

Valtest

Het speeltje maakt 5 keer een duik vanop 85 centimeter. Nadien wordt er gekeken of het barsten of scheuren vertoont.