Onderhoud en reiniging

Wat als het water van je zwembad groen is geworden na mijn vakantie of na een regenbui?

Ga eerst en vooral na of de pH-waarde tussen 7,2 en de 7,6 ligt. Is dit niet het geval, stuur dan bij met pH Mini of pH Maxi. Ga vervolgens over tot een schokbehandeling met chloor (10gr/m³). Het water kleurt dan opnieuw blauw, maar blijft troebel omdat er nog fijne deeltjes in zweven. Verwijder kleine vuildeeltjes door flocculent (10ml/m³) toe te voegen. Laat het water een uur circuleren en filter het gedurende 11 uur. Zet de filter 's avonds af en haal met de borstel het bezinksel van de wanden en de bodem. De volgende ochtend zet je de filter op LEDIGEN (waste) en zuig je het resterende bezinksel van de bodem op met de bodemreiniger. Voeg er uit voorzorg ook O Net aan toe. Ziezo, binnen de 48 uur is het water weer helder.

Wat zijn algen?

Er zijn ongeveer 24.000 bekende soorten algen. Het zijn allemaal ééncellige organismen die in staat zijn tot o.a. fotosynthese (zuurstofvorming uit koolzuur) en mitose (celdeling). Met andere woorden: ze produceren hun eigen voedsel en vermenigvuldigen zich. Onder de 'juiste' omstandigheden gebeurt dat razendsnel en zie je in een mum van tijd een groene 'waas' in je zwembadwater verschijnen.

Waarom zitten er algen in mijn zwembad, zelfs als de pomp regelmatig aanstaat?

De filterpomp alléén houdt je water niet vrij van algen. Dat kan alleen maar door de pH- en chloorwaarden op het juiste niveau te houden.

Hoe weet ik zeker dat er geen algen in het zwembad zitten?

Als het chloorgehalte van het water rond 2,5 ppm (parts per million) ligt en de pH-waarde rond 7,4 ppm, dan is de kans zeer klein dat er algen in het zwembad zitten. De controlekit voor de kwaliteit van het zwembadwater bevat strips waarmee je deze waarden kan meten.

Hou een wit blad achter de controlestrips om het resultaat correct af te kunnen lezen. Alleen zo zijn de testresultaten volledig betrouwbaar.

Hoe bestrijd ik algen?

Met zwembadchloor. Chloor is het meest gangbare middel om algen te bestrijden en bacteriën te doden. Ook de pH-waarde moet correct staan.

Mag ik bleekwater gebruiken om algen te bestrijden?

Neen, in geen geval. Je moet altijd zwembadchloor toevoegen, want zonder de juiste pH-waarde en het correcte chloorgehalte houd je het zwembad niet vrij van algen en bacteriën.

Wat voor schade brengen algen toe aan het zwembad?

Algen zijn niet schadelijk voor het zwembad zelf, wél voor het water. Het wordt groen en glibberig. Onder normale groei-omstandigheden (dus zonder chloor) kan in minder dan een dag een waas van groene algen in het water ontstaan. Ze kunnen schade toebrengen aan de filterpomp als het filterpatroon niet regelmatig wordt afgespoeld en vervangen.

Wat als het water troebel is of een melkachtige schijn heeft?

Dat kan 2 oorzaken hebben:
1. Lucht die in het water opgelost is. Dit probleem verdwijnt vanzelf wanneer je stopt met filteren

2. Flocculatie: in het water zitten minuscule deeltjes die niet gefilterd kunnen worden. Dit los je op door de pH-waarde en het chloorgehalte na te kijken en indien nodig bij te sturen. Behandel het water daarna met flocculent (10 tot 15 ml/m³). Dit product zorgt ervoor dat vuildeeltjes samenpakken en makkelijker gefilterd of gestofzuigd kunnen worden. Laat het product een nacht rusten en maak het zwembad daarna schoon met de borstel en de bodemreiniger. Zet de filter op LEDIGEN (waste) wanneer je het water schoonmaakt.

Zit er een reparatieset bij het zwembad?

Ja. Kleine gaatjes en scheurtjes kunnen met de reparatieset worden geplakt. Maak de oppervlakte goed schoon en droog voor je het reparatievel aanbrengt.

Er zit een zwarte streep op de wanden. Wat nu?

Die streep wordt gevormd door de afzetting van vetstoffen zoals zonnebrandolie of -crème, vuildeeltjes enz. Door een KEERSPOELING (backwash) te doen, zakt het waterpeil en wordt de streep duidelijk zichtbaar. Je kan ze dan schoonmaken met wat onverdunde Calnet op een spons. Opgelet: wring de vuile spons nooit uit in het water van je zwembad. Spoel het schoongemaakte oppervlak met het water van je zwembad en breng het waterniveau terug op peil met vers water.