Beestige weetjes

Waarom fluiten vogels?

Vogeltjes fluiten om met elkaar te ‘praten’. Wat zeggen ze dan? Wel, ze laten hun soortgenoten bijvoorbeeld weten waar ze zijn. Of ze fluiten om andere dieren te waarschuwen voor gevaren.

Kan een vis verkouden zijn?

Neen. Vissen met een snotneus of vervelende hoest … Onmogelijk! Vissen zijn koelbloedig en nemen de temperatuur van hun omgeving aan. Ze hebben nooit te warm of te koud. Visjes kunnen wel ziek worden, bijvoorbeeld door vuil water of te weinig zuurstof. Maar niezende visjes, die bestaan niet.

Hoe blijft een vliegje op het plafond zitten?

Vliegen hebben speciale pootjes vol kleefhaartjes. Die haartjes werken als zuignappen … Zo blijven vliegen letterlijk plakken. Op de muur, op je bed, ondersteboven op het plafond. Zelfs buiten op het raam als er veel wind is …

Hoe worden vlinders geboren?

Vlinders vliegen niet zomaar uit een eitje … Ze ontwikkelen zich in 4 stappen. Ze starten als eitje waaruit 1 tot 3 weken later een rups komt. De rups doet één ding: eten. Hij vreet zo veel hij kan, tot hij niet meer in zijn huid past en vervelt. Hij krijgt dus een nieuwe, grotere huid. Dat gebeurt zo’n 6 keer. Voor de laatste vervelling zoekt de rups een rustig plaatsje op. Nu zit er geen rupsenvel onder de oude huid, maar wel een stevige pop. In die pop ontwikkelt de rups zich tot vlinder. Hoe lang dit precies duurt, hangt van de vlindersoort af.