EEN MOESTUINTJE
VOOR GROENTJES IN VIJF STAPPEN

Stap 1: Kies de juiste plek

Eén ding is zeker: veel plaats heb je niet nodig voor je eigen moestuintje. 1 vierkante meter is al voldoende! En nee hoor, je hoeft er ook niet veel tijd of moeite in te steken. Je moet wel op zoek gaan naar een geschikte plek, bij voorkeur met veel zon, beschermd tegen de wind en met een vruchtbare bodem … En je kan beginnen!

Tip voor Groentjes

Je hoeft je moestuin niet in één keer aan te leggen. Als je kijkt naar onze zaaikalender, zie je dat je sommige groentjes eerder kan oogsten dan andere. Zo komt er weer plaats vrij om iets nieuws te zaaien. Heb je echt heel weinig plaats? Haal dan de kant-en-klare vierkante meter-moestuin bij DreamLand, ideaal voor een eerste ervaring met moestuintjes! De meeste kruiden en planten kan je trouwens ook kweken in bakken en potten. Waar een wil is, is een moestuin.

Stap 2: Bereid je grond(ig) voor

Eerst en vooral moet de grond zachter gemaakt worden. Dat doe je door hem om te spitten en de aarde losser te maken met een schopje. Na het omspitten moet je de grond ook nog harken. Kies jij voor een vierkante-meter-bak? Dan heb je 6 zakken potgrond en 1 zak zaai- en stekgrond nodig.

Tip voor Groentjes

Geef je zaadjes een extra groeiboost door de potgrond te vermengen met Asef zaai- en stekgrond 20 liter. Dit kan je vinden in elke
DreamLand-winkel.

Stap 3: Kies je lievelingsgroentjes

Als je pas begint met tuinieren, is het geen slecht idee om te kiezen voor groentjes die makkelijk te kweken zijn, zoals tuinkers, tuinbonen, pompoenen of sla. Op de verpakking van de zaadjes staat uitgelegd wanneer je ze moet zaaien en hoe je ze moet verzorgen. We stellen je graag een aantal van onze Groentjes voor groentjes voor – of liever, ze stellen zichzelf aan jou voor. Ga snel eens kennismaken! Kijk zeker ook eens naar onze zaaikalender.

Tip voor Groentjes

Als je kiest voor zaadjes, heb je gewoonlijk meer keuze. Groentjes die vaak worden gezaaid zijn onder andere bonen, komkommer, knoflook, erwten en pompoen. Als je liever met plantjes werkt, zijn broccoli, bloemkool, selderij, tomaten en aubergines een goede keuze.

Stap 4: Zo zorg je voor je moestuin

Als je je zaadjes hebt geplant, begint het echte werk. Je moestuin heeft immers regelmatig onderhoud nodig. De belangrijkste taken op je moestuinagenda: onkruid wieden en water geven natuurlijk! Je moestuin mag geen woestuin worden … Plantjes zijn net als jij: ze hebben regelmatig dorst. Ze drinken alleen water, en dat halen ze met hun wortels uit de grond. Als je je plantjes water geeft, zie je aan de grond wanneer ze genoeg hebben. Zolang de grond het water opslorpt, is het goed. Als het water boven de grond blijft liggen, heeft de plant zijn buikje vol gedronken. Opgelet, want in een vierkante-meter-bak is de grond heel wat droger, hier moet je zeker goed opletten en veel water geven!

Tip voor Groentjes

Wil je weten hoe dorstig jouw groentje is?
In onze groentepasjes vind je een handig overzicht.

Stap 5: Oogsten maar

Zijn die kleine onooglijke zaadjes, dankzij jouw goede zorgen, uitgegroeid tot heuse Grote Groenten? Dan volgt nu de laatste en leukste stap: de groentjes oogsten en er een heerlijke maaltijd mee bereiden. Je kan ze natuurlijk ook invriezen, er jam of sap van maken, …

Tip voor Groentjes

Wat betekent oogsten precies? Bij sommige planten trek je de hele plant uit de grond, zoals bij uien, bieten, rapen en knollen. Bij andere gewassen zoals kropsla of andijvie snijd je de krop of kool af. Bij groenten en kruiden zoals sla, spinazie of peterselie pluk je gewoon een deeltje van het blad. De plant groeit daarna gewoon door, en je kan weer helemaal opnieuw beginnen!

Jeuken je groene vingers al?

Neem snel een kijkje in het assortiment

Zin om te planten?

Leer meer over de groentjes