Persbericht: Onveilig speelgoed sneller gedetecteerd

Halle, 23/03/2015

Europese Commissie kreeg 10 % meer meldingen over speelgoed in 2014

Vandaag publiceert de Europese Commissie haar jaarlijks rapport over RAPEX, het Europees alarmsysteem over gevaarlijke producten. Hieruit blijkt dat er 10 % meer meldingen over speelgoed werden gemaakt in 2014. De meeste meldingen die de Europese Commissie in 2014 kreeg over speelgoed, hebben vooral betrekking op chemische stoffen en kleine onderdelen. DreamLand, de speelgoedspecialist van Colruyt Group, is vragende partij voor een nog duidelijker onderscheid tussen betrouwbare en niet-betrouwbare leveranciers én retailers.

Betrouwbare en niet-betrouwbare leveranciers en retailers duidelijker onderscheiden

Uit het RAPEX-rapport van 2014 blijkt dat de meeste meldingen die op de RAPEX verschijnen betrekking hebben op speelgoed. In 2014 kreeg de Europese Commissie 10 % meer meldingen over speelgoed dan in 2013.

Dirk Berteloot, directeur DreamLand: "Deze stijging wil niet zeggen dat speelgoed minder veilig wordt. Wél dat er steeds meer controles worden uitgevoerd door leveranciers én retailers, waardoor er steeds meer onveilig speelgoed wordt gedetecteerd. De speelgoedmarkt is een van de strengst en meest gecontroleerde markten. DreamLand is zelf vragende partij voor een duidelijker onderscheid tussen betrouwbare en niet-betrouwbare leveranciers én retailers."

Colruyt Group investeert jaarlijks 1 miljoen euro aan kwaliteitsonderzoeken

Opvallend is dat 96 % van de meldingen over speelgoed slaat op speelgoed van leveranciers die niet aangesloten zijn bij de 'Toys Industries of Europe' (TIE). Dit is de handelsvereniging voor de Europese speelgoedindustrie, die verschillende speelgoedleveranciers (waaronder Lego, Mattel enz.) en retailers samenbrengt. Colruyt Group is één van de weinige retailers die ook lid is van TIE.

Dirk Berteloot: "Colruyt Group engageert zich om veilig en kwaliteitsvol speelgoed aan te bieden. De RAPEX-melding komt wekelijks uit via de website van de Europese Commissie. De non-food-kwaliteitsdienst van Colruyt Group bekijkt dan meteen of er producten bij zijn die een enseigne van Colruyt Group verkoopt. Als dit het geval is, ondernemen we onmiddellijk acties en kan dit leiden tot een product recall."

Colruyt Group investeert zeer sterk in kwaliteitstesten. De non-food-kwaliteitsdienst van Colruyt Group bestaat uit 13 medewerkers en controleert jaarlijks zo'n 2500 niet-voedingsartikels. Colruyt Group besteedt jaarlijks zo'n 1 miljoen euro aan kwaliteitsonderzoeken voor niet-voedingsartikels.

Chemische stoffen en kleine onderdelen grootste problemen

De meldingen gaan vooral over chemische stoffen en kleine onderdelen in speelgoed.

De meeste meldingen over chemische stoffen gingen over ftalaten in speelgoed. Ftalaten worden gebruikt om plastic soepel en buigzaam te maken. Hoge concentraties ftalaten kunnen kankerverwekkend zijn en kinderen kunnen de stof binnenkrijgen via zweet of speeksel. In 2014 werden er bijvoorbeeld ftalaten aangetroffen in sommige loom bands. Colruyt Group liet naar aanleiding hiervan een extra onderzoek uitvoeren naar zijn loom bands. Dit bevestigde dat DreamLand, Colruyt, OKay en Spar alleen maar loom bands verkopen die geen ftalaten bevatten.


Over DreamLand

DreamLand, sinds 1994 een dochteronderneming van Colruyt Group, staat voor duurzame kindervreugde. Dit jaar werd DreamLand opnieuw verkozen tot beste winkelketen in de categorie Speelgoed. Vandaag telt DreamLand 44 winkels waarvan 32 in Vlaanderen, 10 in Wallonië en 2 in Frankrijk. Er werken meer dan 800 medewerkers. Het motto van DreamLand? ‘Alles wordt leuker als je speelt’. En dat stralen niet alleen de medewerkers, maar ook de winkels uit. Want daar vinden elke week leuke belevingsmomenten plaats. Daarnaast garandeert de speelgoedspecialist zijn klanten de laagste prijs.

DreamLand, Edingensesteenweg 196, 1500 Halle.
DreamLand klantendienst: 02 363 56 56, ma tot za van 8.30 tot 18 u.
of dreamland@dreamland.be.

Voor meer info:

Hanne Poppe, Pers Marketing Colruyt Group
Gsm: 0473 92 45 10
E-mail: hanne.poppe@colruytgroup.com