Robotica, wetenschapsspeelgoed, knikkerbanen 2.0 en laserguns: de verlanglijstjes voor Sint zitten boordevol technologie

Halle, 29 oktober 2018

Het is nog even voor Sint en Piet opnieuw in het land zijn, maar toch zijn al vele kinderen begonnen aan hun Sintbrief. DreamLand, de speelspecialist van Colruyt Group, stelt vast dat heel wat technologische en innovatieve nieuwigheden hun intrede doen op de verlanglijstjes. Technologie is de rode draad: van een vliegende bal tot een pop die lacht als je haar voeten kietelt. Laserguns gekoppeld aan een smartphone creëren dan weer een virtuele wereld om in te spelen. Ook de knikkerbanen kennen een echte revival dankzij de heuse evolutie die ze gekend hebben, want ze maken nu gebruik van de zwaartekracht én magneetkracht. Ten slotte komen ook de valsspelers aan hun trekken met de Monopoly Valsspelers Editie.


Al spelend leren: bouw en programmeer je eigen robot

STEM-speelgoed raakt alsmaar meer ingeburgerd en wint aan populariteit. Dit speelgoed brengt kinderen op een speelse manier in contact met wetenschap (Science), technologie (Technology), ingenieurswetenschap (Engineering) en wiskunde (Mathematics). Onder Science vind je bijvoorbeeld wetenschapsdozen waarmee je zuiver water, parfums, zeep of voertuigen op zonne-energie kan maken. Technology draait vooral rond het bouwen en programmeren van robots. Onder Engineering vallen bouwdozen die kinderen leren op welke manier de grootte van een tandwiel de kracht en de snelheid beïnvloedt. Ten slotte zijn er ook nog spellen die wiskundig denken stimuleren.

De Robomaker van Clementoni is een mooi schoolvoorbeeld. Met dit educatief roboticalab bouwen en programmeren kinderen zelf hun eigen robots. Ze kunnen hun creatie meteen ook controleren in ‘real time’. Als ze een stapje verder willen gaan, kunnen ze zelf hun eigen robot uitvinden met deze Robomaker. Ook LEGO® speelt in op STEM met LEGO® Boost, een creatieve doos waarmee je 5 verschillende robots kan bouwen en programmeren. Zo prikkelt het al spelend de kinderen hun creativiteit en groeit hun informaticakennis.


De knikkerbaan: heruitgevonden

Een belangrijke nieuwigheid binnen STEM zijn de vernieuwde knikkerbanen. Met GraviTrax bouwen kinderen een spectaculaire kogelbaan vol actie. Die maakt gebruik van de zwaartekracht en de magneetkracht om de knikkers naar de finish te brengen. Het systeem kan ook eindeloos uitgebreid worden met verschillende blokjes, platen en rails. BoomTrix vervangt de eigenlijke banen door kleine trampolines en een lanceertoren, die de knikkers laten kaatsen en al stuiterend het parcours laten afleggen.


Laserguns in combinatie met smartphones

Legertje of politie spelen: het is het favoriete spelletje bij kinderen. Die populariteit stijgt alleen maar met de laserguns. Zo is er de Nerf Laser Ops Pro. Die schiet dus geen pijltjes of balletjes, maar laserstralen. De spelers verbinden hun smartphone met deze lasergun, waardoor ze op het scherm virtuele monsters kunnen opsporen en afknallen. Spelers kunnen het ook onderling tegen elkaar opnemen. De Recoil GPS Laser Combat van Recoil gaat nog een stap verder. Door een ingebouwde wifihub en met de augmented reality verandert elke locatie in een warzone. Het registreert ook de bewegingen van alle spelers over een bereik van 90 meter, waardoor spelers elkaar kunnen blijven volgen op de smartphone.


Van poppen tot dieren en voertuigen: robotica verovert de speelgoedwereld

Robotica vind je tijdens de Sintperiode overal in terug: poppen, dieren, voertuigen, robots... De Robo Chameleon is zo’n blikvanger. Hij verandert van kleur en vangt eten met zijn magnetische tong. Maar ook Rock-a-Too, de interactieve papegaai, zal in vele huiskamers opduiken. Hij reageert op geluid, licht en aanrakingen, vertelt grapjes en zingt.

Luvabella, de meest interactieve pop ooit, lacht als ze gekieteld wordt, leert woordjes, sluit haar ogen als het donker wordt en knippert wanneer er een flits afgaat. Door de sensoren in haar voetjes en buik reageert ze levensecht.

De Super Nova Quadcopter van Air Hogs, een ‘vliegende bal’, laat zich besturen op basis van bewegingen. Door ingebouwde infraroodsensoren registreert deze vliegende bal de bewegingen van handen, waardoor hij maar liefst 13 verschillende handelingen kan uitvoeren.


Nieuwste verzamelrage: glinsterende eenhoornkaka

Verzamelen is van alle tijden. Denk maar een de flippo’s, de Panini-stickers, Pokémonkaarten, plastic fopspeentjes... De laatste twee jaar steeg de verzameltrend opnieuw in populariteit dankzij L.O.L., Squishies, Hatchimals, Zuru Smashers en nog zoveel meer. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.

De twee grootste nieuwigheden dit jaar zijn Poopsie en de L.O.L.-speelsets. Poopsie combineert vijf actuele trends: slijm, eenhoorns, het lachend kakske, verzamelen en unboxing. Maar wat is het juist? Op voorhand weet je niet wat je koopt. Het begint met een doos vol verrassingen en eindigt met een eenhoorn die glitterslijm produceert.

De L.O.L. poppetjes daarentegen zijns al langer populair, je kon ze de voorbije twee jaar volop verzamelen. Vanaf nu zijn er echter heel wat artikelen beschikbaar om de leefwereld van de L.O.L.-poppetjes te creëren. Met het L.O.L Surprise House geven kinderen elk poppetje hun eigen kamer en beleven ze heel wat avonturen. Of je kan ze verzamelen in de L.O.L. Surpise Eye Spy. Kinderen kunnen dit tasje vol verrassingen ook gebruiken als handtas.


Valsspelen toegelaten

Ook gezelschapsspellen blijven het goed doen in de zak van Sinterklaas. Zelfs de valsspelers komen aan hun trekken, want Monopoly pakt uit met de Monopoly Valsspelers Editie. De regels zijn hier een beetje anders, want de kaarten in het spel zetten de spelers aan om vals te spelen of geld te stelen. Als er toch iemand tegen de lamp loopt, vliegt die naar de gevangenis en gaan de handboeien om.

Wurst Case Scenario, gemaakt door Colruyt-medewerker Mathias Rossie en exclusief verkrijgbaar bij DreamLand en Colruyt, speelt zich af in de worstenfabriek. Spelers moeten onderling uitmaken wie als laatste in de vleesmachine terecht komt.

Ook de party games, ludieke spelletjes om onder vrienden te spelen, zetten hun opmars verder. Na de successen van Pie Face en Speak out zijn er nu Resto Presto en Hapjeskroon. In het behendigheidsspel Resto Presto moeten kinderen als ober een parcours afleggen en zo weinig mogelijk bekers laten vallen. In Hapjeskroon moeten spelers dan weer zo snel mogelijk proberen om heel veel hapjes binnen te spelen voor de muziek stopt met spelen.


Over DreamLand

DreamLand, sinds 1994 een dochteronderneming van Colruyt Group, is een familie- en seizoenswinkel met een uitgebreid aanbod in speelgoed, buitenspeelgoed, schoolgerief, multimedia en gaming, kinderkamers, boeken en strips en nog veel meer. DreamLand wil kinderen en hun familie inspireren om samen meer plezier te beleven, en dit op een leuke en speelse manier want ‘Alles wordt leuker als je speelt’. En dat stralen niet alleen de medewerkers, maar ook de winkels uit. Want daar vinden elke week leuke belevingsmomenten plaats. Daarnaast garandeert de speelgoedspecialist zijn klanten de laagste prijs. Naast een webshop telt DreamLand vandaag 43 winkels waarvan 32 in Vlaanderen, 10 in Wallonië en 1 in Frankrijk. Er werken meer dan 800 medewerkers.