Tips voor de montage, het onderhoud en veiligheid van je schommel

Iedereen kan een schommel monteren. Voor een aantal grotere modellen moet je wel met z’n tweeën zijn. Het is natuurlijk sowieso aangewezen om de montageplannen te volgen en rekening te houden met onze tips. Ook in deze rubriek heeft Werner, onze expert in schommels, een aantal interessante tips voor jou.


 1. Hoe veranker ik mijn metalen schommel?
 2. Hoe veranker ik mijn houten schommel?
 3. De moeren en schroeven aanspannen in de zomer
 4. Je schommel klaarmaken voor de winter
 5. Het hout van mijn schommel verandert. Kan dat kwaad?
 6. Er zijn barsten in het hout van mijn schommel. Is dat erg?
 7. Hoe onderhoud ik mijn schommel? Mag ik hem schilderen?
 8. Hoe kan je een zachte landing garanderen?

1. Hoe veranker ik mijn metalen schommel?

Metalen schommels zet je makkelijk vast met verankeringspinnen. Het voordeel daarvan is dat het niet zoveel moeite kost om ze nadien eventueel nog te verplaatsen.

De tip van Werner, onze expert in schommels:

« Zet de verankeringspinnen vast in een put van 30 x 30 x 30 cm die je vult met beton en laat de beton goed drogen voor je de schommelaccessoires aan je schommel hangt. Op die manier staat je schommel nog steviger in de grond en is het dus nog veiliger schommelen. »

2. Hoe veranker ik mijn houten schommel?

Bekijk deze video en gebruik onze tips en tricks bij de montage van jouw schommel of speeltoren. Neem zeker ook even onze algemene tips hieronder door. Zo kunnen de kinderen nog langer genieten van hun favoriete buitenspeeltuig en ben jij er zeker van dat ze veilig kunnen spelen!

Houten schommels zijn heel wat zwaarder dan metalen schommels. Daarom is het nodig om ze op een andere manier vast te zetten. Je moet sowieso elke steunbalk verankeren en dat kan op 3 manieren:

 • Draai de grondankers vast in de grond en vijs ze op de balken. Als de grond te hard is, kan je de grondankers vastzetten in een put.
 • Zet alle poten vast in een put met stabilisé (1/3 cement + 2/3 zand + water).
 • Of, zet alle poten vast in een put met snelbeton (± 25kg snelbeton per poot).

3. De moeren en schroeven aanspannen in de zomer

De tip van Werner, onze expert in schommels:

« Veel klanten kopen een schommel in het voorjaar, wanneer het buiten nog vrij vochtig is. In het begin is het daarom aangewezen om bij droog weer – wanneer het hout iets gekrompen is – de moeren en schroeven eens extra aan te spannen om zo speling tussen de balken te voorkomen. »

4. Je schommel klaarmaken voor de winter

Neem je schommelaccessoires aan het einde van de zomer binnen en hang ze terug op aan de schommel van zodra het terug mooi weer wordt. Controleer elk jaar de koorden (ze mogen niet uitgerafeld zijn ter hoogte van de ringen), de schommelzitjes, etc. voor je ze terug omhoog hangt.


5. Het hout van mijn schommel verandert. Kan dat kwaad?

Onze schommels worden gemaakt van Noord-Europees vurenhout dat onder hoge druk wordt geïmpregneerd. Daardoor is het beschermd tegen weersinvloeden. Hout is echter een natuurlijk en levendig materiaal dat kan veranderen doorheen de tijd.

Harsdruppels:
Dit is een natuurlijk verschijnsel. Je kan deze druppels makkelijk verwijderen met terpentine.

Kleurverschillen:
Elke boom is uniek en heeft z’n eigen kleur. Deze kleurverschillen vervagen met de tijd.

Groenachtige of witachtige vlekken:
Deze vlekken verschijnen door zoutvorming in het hout. Ze hebben op geen enkele manier een invloed op de kwaliteit of de duurzaamheid van het hout en de levensduur van je schommel.

Barsten:
Door verschillen in de dichtheid van het hout kan het zijn dat het barstjes vertoont. Deze hebben op geen enkele manier een invloed op de kwaliteit of de duurzaamheid van het hout.

Schimmels en een blauwachtige schijn:
Dit is een fenomeen dat vooral optreedt bij warm weer. Je kan het verwijderen met water. Van zodra de temperaturen minder hoog zijn, verdwijnt dit opnieuw vanzelf.


6. Er zijn barsten in het hout van mijn schommel. Is dat erg?

Absoluut niet! Ronde balken kunnen scheuren vertonen door schommelingen in de vochtigheidsgraad van de lucht. Bij vochtige weer zetten de balken uit, bij droog weer krimpen ze terug. Daardoor kunnen er scheuren in het hout verschijnen. Zolang ze niet verder gaan dan het midden van de balk, hoef je je geen zorgen te maken.

De tip van Werner, onze expert in schommels:

« Visueel is het natuurlijk minder mooi maar deze barsten tasten de stevigheid van je schommel niet aan! »

7. Hoe onderhoud ik mijn schommel? Mag ik hem schilderen?

Onze schommels vragen nauwelijks onderhoud. De balken worden ook gladgeschaafd om zo de kans op splinters in kinderhanden te vermijden. Je hoeft je houten schommel dus niet zelf te behandelen. Je kan hem natuurlijk wél na verloop van tijd opfrissen met een likje verf.

De tip van Werner, onze expert in schommels:

« Wil je een houten schommel of speeltoren een kleurtje geven, dan zijn beits of verf op waterbasis ideaal. Zo kan het vocht dat eventueel nog in de balken zit, toch nog verdampen. Als je verf op basis van olie gebruikt, kan het hout niet meer ademen en het vocht niet meer verdampen. Zo zou het hout sneller kunnen verrotten. »

8. Hoe kan je een zachte landing garanderen?

DreamLand verkoopt valdempende rubbertegels. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de plaats. Wij raden het volgende aan:

 • 2 tegels onderaan de glijbaan;
 • 6 tegels onder elk schommelzitje;
 • 4 tegels onder de andere schommelaccessoires (koord, net, ladder…).

Controleer regelmatig de plaats waar de schommel staat en zorg dat er geen stenen of andere voorwerpen in de buurt van het toestel liggen zodat kinderen zich geen pijn kunnen doen als ze in de buurt van de schommel spelen.

Al onze rubbertegels