Houten speelgoed,
waarom zijn we er dol op?

Terwijl steeds meer ouders kiezen voor houten speelgoed, heeft het ook de hartjes van onze baby’s en peuters weten te veroveren. Het succes van houten speelgoed? Zeker de kwaliteit. Maar er zijn ook andere redenen om dit te verklaren. Bij DreamLand hebben we ons in dit onderwerp verdiept en de top 9 in houten speelgoed voor je opgelijst. Maar eerst: 6 redenen waarom houten speelgoed volgens ons zo goed scoort.

Ecologisch

Hout is van nature een ecologisch materiaal. Bovendien is de impact op het milieu gering als het hout een FSC-label draagt. Het FSC-label garandeert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam en verantwoord beheerd bos. Alle fasen van het proces worden strikt gecontroleerd.

Duurzaam

Houten speelgoed is meestal sterk en gaat een hele tijd mee. Dat maakt het duurzamer dan ander speelgoed.

Tijdloos

Duurzaam betekent niet dat het na 1 jaar al uit de mode is. Zo kan houten speelgoed van generatie op generatie doorgegeven worden. Leuk voor de kleintjes, nostalgisch voor de ouders

Esthetisch

De natuurlijke schoonheid van houten speelgoed wordt door velen gesmaakt. Al varieert het van persoon tot persoon hoe leuk een houten speeltje gevonden wordt. Echte liefhebbers gaan nog een stapje verder en gebruiken het speelgoed ook als decoratie in de woonkamer of kinderkamer. Voor een warm en huiselijk gevoel!

Veilig

Hout is een sterk materiaal dat minder makkelijk afbreekt. Zo zijn houten speeltjes veilig voor kleintjes die alles graag graag in hun mond stoppen.

Speelplezier

Het belangrijkste argument om voor houten speelgoed te kiezen? Het is leuk om mee te spelen! Voor baby’s, peuters én kleuters. Rammelaars, vormsorteerders, puzzels, duwstokken, trekspeeltjes, werkbanken, bouwspeelgoed, huisjes, treinen, keukentjes … Voor elke kleine spruit is er iets leuks te vinden.

Ontdek onze 9 favorieten

De gekleurde vormsorteerder van Goula

Leeftijd: 10 maanden - 2 jaar

Deze houten vormsorteerder van Goula, met mooie, felle en natuurlijke kleuren, zal je kindje lang entertainen. Spelenderwijs leren kleintjes met dit houten speelgoed basisvormen en -kleuren kennen. Tegelijk worden de fijne en grove motoriek, logica en oog-handcoördinatie versterkt.

Het trommeltje is stevig en volledig rond. Je baby kan het met z’n handjes ronddraaien en genieten van het geluid wanneer de vormenstoof over de grond rolt.

En zo komt dit houten speeltje ook perfect van pas wanneer je baby leert kruipen. De vormsorteerder van Goula: goedgekeurd door kleintjes én hun ouders!

De vrolijke boerderij vormenpuzzel van DreamLand

Leeftijd: 0 - 10 maanden

Een klassieker en vaste waarde onder het houten speelgoed: de vormenpuzzel! Deze puzzel van FSC-hout met dikke puzzelstukken is er speciaal voor de kleinsten. Leuk, toegankelijk, stevig, schattig, educatief … geen wonder dat de DreamLand boerderij-puzzel de harten van vele ouders en kinderen heeft veroverd.

De puzzel neemt je mee naar een kleurrijk landschap waarin je kleintje 7 boerderijdieren op de juiste plek moet zetten. Tijdens het spelen ontwikkelt je kindje z’n fijne motoriek en versterkt hij z’n oog-handcoördinatie.

Bovendien is het een leuke manier om je kind kennis te laten maken met koeien, varkens, kippen, eenden, de zon, bomen enz. Maar ook met dierengeluiden en kleuren. En dit alles voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Top!

De feeërieke vormsorteerder Pure van Janod

Leeftijd: 1 - 2 jaar

Een houten vormsorteerder die er net dat tikkeltje anders uitziet? Deze wil je hebben! En je kindje natuurlijk ook. De te sorteren vormen zijn schattige bosdiertjes en de sorteerder heeft de vorm van een tipi. Zo zal je kleine spruit naast z’n fijne motoriek, oog-handcoördinatie en logica ook z’n verbeelding aan het werk zetten.

Dit pareltje onder de vormsorteerders past ook perfect als decoratie in de kinderkamer. Mooi, Frans ontwerp met zachte pastelkleuren en afgewerkt met verf op waterbasis.

Duurzaam en makkelijk mee te spelen houten speelgoed. Dankjewel, Janod!

De grappige 3-in-1 xylofoon-vis Glupi van Goula

Leeftijd: 1 - 2 jaar

Een ongewone vis, deze Goula vis! Hij is gemaakt van hout, is tijdloos, robuust en stevig. Maar bovenal draagt dit visje 3 muziekinstrumenten op z’n lijfje: een rasp, cimbaal en xylofoon. Leuk voor de allerkleinsten, want zo maken ze kennis met verschillende geluiden, klanken en muzikale ritmes!

Zing er samen een liedje bij en ook de taal van je oogappel komt tot ontwikkeling. Dit muzikale, houten speeltje prikkelt je kleintje z’n zintuigen en z’n psychomotorische ontwikkeling.

Luisteren, spelen, zingen … Met dit creatieve, blauwe vriendje beleeft jouw kleine muzikant urenlang plezier.

De mooiste stapel-regenboog van Little Dutch

Leeftijd: 1 - 5 jaar

Dit speelgoed is zo mooi dat je ‘t niet zal willen opbergen. Een echt decoratief pronkstuk en tegelijk educatief houten speelgoed voor de kleintjes. Deze houten regenboog is niet alleen mooi met z’n pure kleuren in pasteltinten, maar ook duurzaam, gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en afgewerkt met verf op waterbasis.

Little Dutch bedacht met deze stapelbogen mooi houten speelgoed waarmee je kind plezier kan hebben en z’n fantasie de vrije loop kan laten.

Wat dacht je van deze constructies: een tunnel, doolhof, regenboog, piramide, evenwichtsspel enz. De mogelijkheden zijn eindeloos! Een leuke manier om creativiteit, oog-hand coördinatie, fijne motoriek en redeneervermogen te ontwikkelen.

Het magische magneetspel Getallenlabyrint van HABA

Leeftijd: 2 - 4 jaar

Wat echt magisch is aan dit houten speelgoed van HABA is dat het kleintjes in staat stelt om al spelend te leren en zich te ontwikkelen. De voordelen van een labyrint als speelgoed ken je vast wel: het bevordert de autonomie, concentratie en ontwikkeling van de logica.

Dit houten doolhof van HABA ligt comfortabel in de hand voor peuters en kleuters en heeft een ingenieus ontwerp. De gekleurde balletjes blijven immers in het doolhof. Je verplaatst ze met een magnetisch stokje.

Zo kunnen zelfs de kleinsten hun fijne motoriek ontwikkelen, kennis maken met de cijfers van 1 tot 5, kleuren herkennen en de dieren van de boerderij leren kennen. Bovendien staat het bekende merk HABA voor ecologische, economische én sociale verantwoordelijkheid. Een houten speeltje om van te blijven houden!

De schitterende XXL treinbaan van Little Dutch

Leeftijd: 3 - 5 jaar

Tussen al het mooie houten speelgoed van Little Dutch is het wel heel moeilijk kiezen. Maar deze tijdloze klassieker kan je eindeloos uitbreiden: de XXL treinbaan. Klaar voor alle avonturen?

Het prachtige circuit is gemaakt van FSC-hout. Je bouwt de treinbaan op zoals je zelf wil en je kan uitbreiden met sets die apart worden verkocht: stad, station, brandweerkazerne, dierentuin, voertuigen enz.

Deze startersset bevat al meer dan 100 onderdelen! Ideaal voor urenlang speelplezier terwijl je kleine spruit z’n motoriek, creativiteit en verbeelding stimuleert!

De wiebelende flamingo met stapelblokken van Janod

Leeftijd: 3 - 6 jaar

Deze flamingo ziet er zo leuk uit dat je ‘m ook als deco in de kinderkamer kan zetten! Dit originele, houten speeltje is van het gekende Franse merk Janod.

Om de flamingo en haar baby’s in evenwicht te houden, zal je kind beroep moeten doen op z’n behendigheid. Perfect om samen te spelen en tegelijk te ontdekken wat evenwicht precies is.

Weten jullie de baby’s over de vleugels van mama flamingo te verdelen zonder dat ze eraf vallen?

Weer een mooi voorbeeld van kwaliteitsspeelgoed dat generaties lang meegaat. Gemaakt van massief kersen- en beukenhout, FSC-gecertificeerd en afgewerkt met verf op waterbasis in zachte, warme kleuren. Eentje om te koesteren!

De nostalgische bouwton van KAPLA

Leeftijd: 3 - 99 jaar

Het tijdloze speelgoed bij uitstek? KAPLA! Toegankelijk voor het hele gezin én populair over de hele wereld. Al sinds 1987 weten deze houten plankjes ons te vermaken en urenlang samen bezig te houden.

Met KAPLA bouw je met plezier alles uit je verbeelding. Tegelijk ontwikkelen kinderen al spelend hun logica, creativiteit, concentratie, geduld en doorzettingsvermogen.

Wat nog? KAPLA-plankjes ontwikkelen je kennis van meetkunde, natuurkunde en technologie en laten kinderen tegelijk kennis maken met de kunstwereld, verschillende vormen en ruimtes. Én ze zijn gemaakt van 100 % natuurlijk en onbehandeld hout.

Zin in nog meer speelgoed?

Ontdek hier al ons houten speelgoed