Hoe kies ik mijn schommel?

Het is zover: je hebt beslist om een schommel te kopen en je kapoenen kunnen nu al niet meer wachten tot hij er staat. Een gewone schommel of toch eerder een complete schommelset met speeltorens, een apenbrug en alles erop en eraan? Wat je ook kiest, het is altijd interessant je op voorhand goed te informeren. Met onze info en de tips van Werner, onze expert in schommels die een schommel sneller opzet dan zijn schaduw, zetten we jou op het goede pad naar de meest geschikte schommel.


 1. De oppervlakte
 2. Metaal of hout?
 3. De hoogte van het platform
 4. Vierkante of ronde balken?
 5. Een schommel die meegroeit

1. De oppervlakte

Ten eerste: check vooraf of de plaats die je voorzien hebt in je tuin, op de binnenplaats of op het terras, voldoende groot is.

De tip van Werner, onze expert in schommels:

« Hou niet alleen rekening met de totale werkelijke oppervlakte van de schommel die je op het oog hebt. Voor een schommel van bijvoorbeeld 2,5 m hoog moet de ruimte rondom de nokbalk binnen een straal van 2,5 m ook vrij zijn. Op die manier ben je er zeker van dat kinderen veilig kunnen schommelen. »

2. Metaal of hout?

Je hebt waarschijnlijk wel al een voorkeur voor een van beide. Is dat nog niet het geval, dan sommen wij hierna nog eens de voordelen van beide soorten op:

Voordelen van een metalen schommel
 • Budgetvriendelijk.
 • "All in": alle schommelaccessoires zijn inbegrepen.

Voordelen van een houten schommel
 • Je kan de schommelaccessoires zelf kiezen naargelang de voorkeur en de leeftijd van je kinderen en je budget.
 • Hout is een duurzaam materiaal dat past in elke tuin.
 • Het hout van onze schommels is zeer stevig en werd behandeld tegen verrotting, schimmels en houtworm.

3. De hoogte van het platform

De torens van onze schommels hebben platformen op verschillende hoogtes, meestal op 1,2 m of 1,5 m. Over elk van hen valt wel iets te zeggen:

Voordelen van platformen op 1,20 m
 • goedkoper (minder hout)
 • Het platform is toegankelijker voor ouders, ook als ze ernaast staan, en daardoor kunnen ze de kinderen ook makkelijker in de gaten houden

Voordelen van platformen op 1,50 m
 • meer mogelijkheden om uit te breiden
 • meer plaats om onder de toren een zandbak of een winkelmodule te installeren
 • meer glijplezier met een glijbaan van 3 m in plaats van 2,50 m

De tip van Werner, onze expert in schommels:

« Het verschil tussen beide hoogtes is inderdaad amper 30 cm. Het maakt echter wel een wereld van verschil als je de kinderen in de gaten wil houden en wil kunnen ingrijpen terwijl ze erop spelen. Anderzijds worden ze zo snel groot en gaan ze zelf misschien sneller liever een platform op 1,50 m hoogte hebben… »

4. Vierkante of ronde balken?

Al onze schommels hebben vierkante balken, behalve onze Eeklo schommels. Deze vierkante balken zijn geschaafd nadat ze gedroogd werden en hebben daardoor veel minder splinters. Bovendien is het raakvlak van 2 vierkante balken groter waardoor een schommel met vierkante balken makkelijker te monteren is en ook stabieler is. Anderzijds gaan kinderen zich minder pijn doen wanneer ze tegen een ronde balk vallen.


5. Een schommel die meegroeit

Kleine kinderen hebben vaak genoeg aan een toren en een glijbaan. Nadien kan je deze basis, als je dat wil, aanvullen met zeer leuke uitbreidingen. Het is dus niet nodig om meteen een hele burcht in je tuin neer te poten: met onze “modulaire” schommels kan je na verloop van tijd volgens de voorkeur en de leeftijd van de kinderen en het budget dat je er aan wil besteden, deze basis verder uitbreiden.

Kies nu de perfecte schommel