Hoe kies
je je boekentas of rugzak?

Hoeveel liter?

Bij rugzakken en boekentassen wordt de inhoud vaak uitgedrukt in liter. Maar wat moet je je daar nu juist bij voorstellen? Een overzicht:

10 tot 20 liter:
Een kleine rugzak, ideaal voor een lunchpakket met een drankje, maar veel meer kan daar niet bij. Een ideale rugzak voor kleine kinderen dus.

Ontdek ons aanbod

20 tot 30 liter:
Een rugzak voor algemeen gebruik. Ideaal om mee te nemen naar school, te gebruiken tijdens het sporten of een uitstapje. Er is plaats voor eten, drinken, maar ook voor sportspullen of kleding.

Ontdek ons aanbod

30-45 liter:
Hier kan je heel wat in kwijt. Er is plaats voor al je schoolgerief en eventueel een laptop. Je kan hem ook gebruiken om te gaan sporten of voor een weekendje weg. Rugzakken van meer dan 45 liter vallen eerder onder de categorie reistassen.

Ontdek ons aanbod

Hoe groot moet je rugzak of boekentas zijn?

In de kleuterschool

In de kleuterschool heb je best veel plek nodig in je boekentas. Hierop moet je letten wanneer je een eerste rugzak of boekentas uitkiest:

  • Dit moet in de rugzak passen: een brooddoos, 1 of 2 fruit- of koekendoosjes, een drinkbus, reservekleertjes en een heen-en-weerschriftje of -mapje dat de leerkracht soms meegeeft.
  • De ideale breedte van je boekentas bedraagt tussen de 28 en 31 cm.

 Tip: probeer in de winkel meteen of de brooddoos, koeken- en/of fruitdoosjes allemaal passen in de rugzak of boekentas.

 Tip: neem je kind mee naar de winkel wanneer je een boekentas of rugzak gaat kopen. Zo kan je testen of ze gemakkelijk open- en dichtgaat. Soepele sluitingen als velcro- of ritssluitingen zijn ideaal, want kleuters krijgen die snel open en weer dicht. Vermijd kliksystemen die niet aangepast zijn aan kleine vingertjes. Als je zoon of dochter meegaat naar de winkel zal hij/zij de tas ook gemakkelijker herkennen op school.

Boekentassen

De breedte van de boekentas hangt af van het leerjaar waarin je kind zich bevindt. De boekentas is best niet breder dan de schouders van je kind:

  • 39 cm voor het 1ste, 2de en 3de leerjaar
  • 44 tot 48 cm voor het 4de, 5de en 6de leerjaar

Bovendien moet de boekentas groot genoeg zijn om boeken, mappen en schriften in op te bergen, met nog ruimte voor een brooddoos en een pennenzak.

Alle boekentassen

Zo spaar je jouw rug

  • Zorg ervoor dat de schouderriemen van je rugzak altijd goed aangespannen zijn. Je rugzak moet goed tegen je rug steunen zodat het gewicht van de inhoud goed verdeeld zit. Kies ook voor gewatteerde schouderriemen want die bieden echt wel meer comfort.
  • Gebruik beide schouderriemen van je rugzak! Je rugzak maar met één schouder dragen is erg belastend voor je rug. Wil je rugklachten voorkomen, dan doe je er goed aan om het gewicht van je rugzak over beide schouders te verdelen.
  • De onderkant van de rugzak moet zich ter hoogte van de taille bevinden. Plaats de zwaarste objecten altijd zo dicht mogelijk tegen de rug.
  • Hou in het achterhoofd dat je rugzak of boekentas niet meer mag wegen dan 10 % van je totale lichaamsgewicht. Veel scholen spannen zich in om het totale gewicht van de rugzakken te doen dalen, bijvoorbeeld door kluisjes te installeren, boeken in de klas te bewaren enz.
  • Neem geen onnodige dingen mee naar school. Je benodigdheden voor één dag wegen wellicht al meer dan genoeg!
  • Borstriemen zorgen ervoor dat de schouderriemen niet van je schouders schuiven en dat het gewicht evenredig verdeeld wordt.

Zorg voor reflectoren

Gaat je kind te voet of met de fiets naar school? Geef dan de voorkeur aan een boekentas met veiligheidsreflectoren. Zo blijft je kind ook in het (schemer)donker altijd goed zichtbaar.


Rugzak, boekentas of trolley

Moet je kind trappen op of af om naar de klas te gaan? Geef dan de voorkeur aan tassen zonder wieltjes. Trolleys zijn vaak zwaarder om te dragen en vooral voor kleuters is het in- en uitschuiven van de handgreep niet altijd makkelijk. Handig om te weten bij het uitkiezen van een eerste boekentas: een rugzakje is de ideale opstap naar een echte boekentas later.