Vóór je eerste duik

Ik hou m’n water proper

Zwem altijd in helder en proper water

Het water van een groter zwembad het hele seizoen lang helder en gezond houden, klinkt misschien moeilijker dan het is. Ga aan de slag met onze tips en de juiste producten. Welke producten dat zijn en hoeveel je ervan moet gebruiken, hangt af van de filter waarmee je zwembad is uitgerust en van de grootte van het bad.

Waarschuwing!

Overschat nooit het volume van je zwembad. De producten zijn concentraten om op te lossen en zijn doeltreffend als ze in de aanbevolen hoeveelheden worden gebruikt. In hun normale concentraties zijn ze totaal onschadelijk om in te zwemmen. Alleen wanneer de hoeveelheden gevoelig overschreden worden, kunnen ze een gevaar betekenen voor jou én voor het milieu.

Onze tips!

Bereken hoeveel water exact in je zwembad zit aan de hand van de volgende formules:

Rond zwembad: diameter x diameter x gemiddelde diepte x 0,78
Ovalen zwembad: lengte x breedte x gemiddelde diepte x 0,89
Rechthoekig zwembad: lengte x breedte x gemiddelde diepte


Chloor, de juiste dosis

Je hoort wel vaker dat chloor je gezondheid kan schaden. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van chloor in overdekte en slecht verluchte zwembaden het risico op astma en allergieën kan vergroten. Dit is uiteraard NIET het geval bij openluchtzwembaden. Zorg wel dat je altijd de correcte hoeveelheden gebruikt.

Ben je gevoelig voor chloor ?

In dat geval raden we je aan om een chloorgenerator te gebruiken. Zo’n toestel reinigt het water van je zwembad met een systeem op basis van elektrolyse van zout. Daardoor is het chloorgehalte van je water altijd stabiel, anders dan wanneer je snelle chloor of chloortabletten gebruikt waardoor de hoeveelheid chloor in het begin heel hoog kan zijn. Sluit een chloorgenerator aan achter de pomp van je zwembad en iedereen kan van een frisse duik genieten.

Wat is het verschil tussen een patroonfilter en een zandfilter?

Eén van de meest gestelde vragen bij de aankoop van een zwembad is: welke filter heb ik nodig voor mijn zwembad? Een zandfilter is doorgaans duurder in aankoop dan een patroonfilter maar hij is wel krachtiger: zijn debiet blijft constant, ook als hij al een tijdje in gebruik is. Om het jou makkelijker te maken, verkopen we elk zwembad dat een filter nodig heeft samen met een aangepaste filter die voldoende krachtig is om jouw zwembad proper te kunnen houden.

Zwembaden met een patroonfilter

Hoe de producten gebruiken?

 • Controleer de zuurtegraad van het water van je zwembad en pas aan indien nodig.
 • Gebruik Snelchloor (10 g/m³) om het chloorgehalte onmiddellijk op peil te brengen.
 • Gooi de chloortabletten nooit zomaar in het zwembad, maar maak altijd gebruik van een vlotter of een skimmer. Chloor kan de wandbekleding immers aantasten of ontkleuren.
 • Chloor houdt het water schoon en ‘flocking tabletten’ brengen alle vuildeeltjes bij elkaar zodat ze makkelijker gefilterd of gestofzuigd kunnen worden.
 • Een patroonfilter moet je regelmatig uitspoelen en laten weken in een oplossing van water en Filter Net.

Zwembaden met een zandfilter

Hoe de producten gebruiken?

 • Controleer de zuurtegraad van het water van je zwembad en pas aan indien nodig.
 • Gebruik Snelchloor (10 g/m³) om het chloorgehalte onmiddellijk op peil te brengen.
 • Snelchloor gebruik je enkel bij het opstarten van je zwembad.
 • Het chloorgehalte van het water houd je op peil door chloortabletten aan het water toe te voegen in een vlotter of een skimmer.
 • Chloor houdt het water schoon en 'flocking' vloeibaar brengt alle vuildeeltjes bij elkaar. Zo kan je ze makkelijker filteren of stofzuigen.
 • O Net kan je toevoegen om het water nog helderder te maken.
 • Antikalk voorkomt kalkaanslag in het water en beperkt het vastzetten van vuildeeltjes op de gedeeltes die onder water liggen.

Onze tip!

O Net voeg je best toe in de skimmer, het afzuigpunt van je zwembad waar grof vuil in terechtkomt vóór het zwembadwater via de filter passeert. Wanneer je de filter op circulatie zet, wordt het product over het zwembadwater verspreid.

Je zwembad tijdens de winter

Wil je het water uit je zwembad tijdens de winter niet verloren laten gaan? Dan is het belangrijk om je zwembad winterklaar te maken. Dat doe je van zodra de temperatuur onder 12 à 15 °C zakt.


1. Geef het water een grote schoonmaakbeurt

Pas indien nodig de pH-waarde en het chloorgehalte aan. Zuig de bodem schoon en laat het water gedurende 1 uur circuleren (met de stand CIRCULATIE van de filterpomp). Zet vervolgens de filter gedurende 7 uur aan om je water weer perfect helder te krijgen.


2. Behandel het water met een overwinteringsproduct

Gebruik Winternet (50ml/m³) en O Net (30ml/m³) om het water te behandelen. Voeg de producten toe en laat het water 1 uur circuleren en 2 uur filteren om ze goed met het water te vermengen.

Belangrijk: Winternet beschermt niet tegen vorst. Je kan ijsvorming wel tegengaan door speciale vlotters in het zwembad te plaatsen. Een goed alternatief zijn plastic flessen die je voor de helft met zand vult. Voorzie ongeveer 1 vlotter of fles per 2 m² wateroppervlak.


3. Reinig de zuiveringsinstallatie

Om je zandfilter te reinigen gebruik je Filter Clean. Hiermee verwijder je de kalk en het vetbezinksel (van zonnecrème) en haal je de opgehoopte afvalklitten die in de filter zitten uit elkaar. Open de filterkop, en laat het water in de kuip weglopen tot op het niveau van het grind. Breng Filter Clean aan, sluit de filter en laat 48 uur inwerken. Zet de filterpomp daarna in de stand BACKWASH. Laat het vuile water naar de afvoer verdwijnen door de filter gedurende 5 minuten op te zetten. Vergeet niet om hierna het grind schoon te spoelen. Met Filter Clean kan je je zandfilter dus reinigen zonder het zand eruit te halen.

Heb je een patroonfilter? Haal er dan het patroon uit en laat het weken in een oplossing met Filter Net (1 l Filter Net en 4 l water).


4. Laat het niveau van het water zakken

Voor zwembaden met skimmer en terugvoerklep moet je het waterniveau 15 à 20 cm onder de skimmer houden. Sluit ook de terugvoerklep van de zuiveringsinstallatie met de schroefdop.

Voor zwembaden met een inlaat- en terugvoerklep moet je het waterniveau 20 cm onder de bovenrand van het zwembad houden. Sluit ook de kleppen af met het schroefsysteem.

Omdat je het water wat hebt laten zakken, is de waterlijn vrij. Het ideale moment om ze schoon te maken. Dat doe je met een spons en Calnet. Zo krijg je een optimaal resultaat en zal je zwembadzeil langer meegaan. Zorg er wel voor dat er geen of zo weinig mogelijk van het product in het water terechtkomt.


5. Maak de slangen los

Maak de slangen los zonder de skimmer en de kleppen te demonteren.


6. Berg alle accessoires op (ladder, douche, thermometer…)

Vergeet zeker niet om ook de filters weg te nemen en zorgvuldig op te bergen.


7. Bescherm je zwembad

Leg een winterafdekzeil op je zwembad. Plaats een drijvend element (bv. een strandbal) tussen het wateroppervlak en het zeil. Zo bescherm je het tegen weersinvloeden.

Om het opstarten te vergemakkelijken, mag je de overwinteringsprocedure nooit over het hoofd zien. Op die manier bespaar je op onderhoudsproducten én tijd bij de start van het nieuwe seizoen.