Zo maak je tuinieren leuk en speels voor je kinderen

De natuur heeft veel geheimen en is een superleuke, ontspannende bezigheid voor ouders én kinderen. Zo is een moestuin de perfecte manier om je kinderen te leren waar hun eten vandaan komt of welke dieren en insecten in een tuin leven. Welkom in de wondere wereld van flora en fauna.

Op ontdekking in de tuin

Vogels spotten met een verrekijker of insecten bestuderen met een onderzoeksloep? Voor nieuwsgierige kindjes zijn de juiste tools een must om de tuin grondig te verkennen. Neem je kleine speurneuzen mee op sleeptouw en ga op zoek naar zo veel mogelijk verschillende beestjes in je eigen tuin. Weet jij hoeveel poten een mier heeft? Of ken jij het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees? Plezier verzekerd.

Een plekje voor de dieren

Lok je gevleugelde vrienden naar je tuin met voedsel, drinkwater en een (zelfgemaakt) nestkastje en ze weten dat jouw huis een lekker restaurant is. Of wat denk je van een insectenhotel? Omdat vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, kevers en nog veel meer kleine diertjes ook een beetje hulp kunnen gebruiken. In de winter kunnen de insecten veilig overwinteren in hun hotel en in de zomer vinden ze er een nestplaats.

Aan de slag!

Tijd om de tuin nog eens grondig onder handen te nemen? Schakel dan je kleine helper in om er ineens een leuke gezinsactiviteit van te maken. Kleine tuinmannetjes in spe maak je blij met hun eigen tuingereedschap. Zo kunnen ze doen zoals mama en papa en hun eigen tuintje onderhouden. Een grasmaaier, een schop, een hark, een gieter, … zet die groene vingertjes maar aan het werk!

Een eigen moestuin

Eerlijk, wat is er nu beter dan lekkere, verse groentjes uit de eigen tuin? Geef je kind een eigen plekje in de tuin: een afgebakend stukje in de tuin (maximaal 2×2 meter), een vierkantemeterbak of eigen kweektafel om zelf groentjes te zaaien en oogsten. Om het moestuinieren met kinderen nog leuker te maken, kun je het best dingen zaaien die zij zelf lekker vinden, zoals worteltjes, kerstomaatjes of aardbeien. Laat de kinderen hun privétuintje versieren met kunstwerkjes, kleurrijke labels en windmolentjes.

Tip

zijn de kinderen de zandbak ontgroeid? Dan heb je meteen een ideale plek voor hun eerste minimoestuin.

Ook plantjes hebben dorst

De beste manier om de plantjes en bloemetjes blij te houden, is natuurlijk water. Geef jij je planten gewoon water uit de kraan? Je kunt ook regenwater gebruiken. Een regenton kun je eenvoudig koppelen aan de regenpijp of gewoon los in de tuin zetten. Zo bespaar je niet alleen drinkwater, het is ook beter voor je planten. Wist je dat regenwater nauwelijks kalk bevat en al meteen de juiste temperatuur heeft waar je planten van houden? Laarsjes aan, gieter in de hand!