Veiligheidsvoorschriften speelgoed

DreamLand zweert bij veiligheid. Om het spelen 100 % veilig te doen verlopen, werden er bij wet veiligheidsvoorschriften vastgelegd, specifiek voor speelgoed. Die voorschriften bepalen onder meer de minimum- of maximumleeftijd, het minimum- of maximumgewicht, de nodige vaardigheden van de gebruiker, en ze benadrukken ook dat speelgoed uitsluitend onder toezicht van volwassenen mag worden gebruikt. Het is belangrijk die voorschriften te volgen en daarbij ook rekening te houden met de volgende waarschuwingen:

 1. Speelgoed dat niet bestemd is voor gebruik door kinderen jonger dan 36 maanden

  Bepaalde speeltjes kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen jonger dan 36 maanden. Die artikelen worden met een waarschuwing gekenmerkt, zoals: "Niet geschikt voor kinderen jonger dan 36 maanden", "Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar" of met dit pictogram:

  Speelgoed dat duidelijk ongeschikt is voor kinderen jonger dan 36 maanden omwille van zijn functie, afmetingen, eigenschappen …, draagt deze waarschuwingen niet.

 2. Speeltoestellen

  Op speeltoestellen staat de volgende waarschuwing: "Uitsluitend voor huishoudelijk gebruik."

  Speelgoed dat aan een balk is bevestigd en andere speeltoestellen moeten voorzien zijn van een gebruiksaanwijzing. Die gebruiksaanwijzing moet de noodzaak van regelmatige controles en het belang van onderhoud benadrukken. De gebruiksaanwijzing moet ook duidelijk maken dat het uitblijven van controles valpartijen in de hand kan werken of kan leiden tot het omvallen van de speeltoestellen.

  Er worden ook instructies voor een correcte montage gegeven in de gebruiksaanwijzing. De onderdelen die gevaarlijk zijn bij verkeerde montage, worden bij naam vermeld. Info over voor het plaatsen van het speelgoed geschikte oppervlakken, staat er ook in.

 3. Functioneel speelgoed

  ‘Functioneel speelgoed’ is speelgoed dat op dezelfde manier functioneert en wordt gebruikt als voor volwassenen bedoelde producten, apparaten of installaties en daar vaak een schaalmodel van is. Op functioneel speelgoed is de volgende waarschuwing aangebracht: “Gebruiken onder direct toezicht van een volwassene."

  Functioneel speelgoed wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing. Die bevat instructies over de correcte bediening van de speeltjes en de door de gebruiker te nemen voorzorgsmaatregelen.

 4. Chemisch speelgoed

  'Chemisch speelgoed' is speelgoed dat bedoeld is voor het rechtstreeks hanteren van chemische stoffen en mengsels en dat onder toezicht van volwassenen gebruikt wordt op een manier passend bij een gegeven leeftijdsgroep. Chemisch speelgoed draagt de volgende waarschuwing: "Niet geschikt voor kinderen jonger dan (*) jaar. Gebruiken onder toezicht van volwassenen."

  Voorbeelden van chemisch speelgoed zijn: scheikundedozen, conserveersets, miniatuursets voor keramiek, emaillering of fotografie en soortgelijk speelgoed waarbij tijdens het gebruik een chemische reactie of een soortgelijke stofverandering plaatsvindt.

  (*) De minimumleeftijd voor chemisch speelgoed wordt samen met de fabrikant ervan vastgelegd. Het speelgoed moet buiten het bereik van kinderen gehouden worden die jonger zijn.

 5. Schaatsen, rolschaatsen, inlineskates, skateboards, autopeds en speelgoedfietsen voor kinderen

  Als deze artikelen als speelgoed verkocht worden, dragen ze de volgende waarschuwing: "Beschermingsmiddelen dragen. Niet gebruiken in het verkeer."

  Omdat dit speelgoed vaardige gebruikers vereist, moet er voorzichtig mee worden omgesprongen. Dit om valpartijen en botsingen te voorkomen. Het is ook belangrijk dat gebruikers zich extra beschermen bij het spelen, door het dragen van beschermingsmiddelen zoals handschoenen, kniebeschermers, elleboogbeschermers, een helm …

 6. Waterspeelgoed

  'Waterspeelgoed' is speelgoed dat bedoeld is voor gebruik in ondiep water, dat in staat is een kind te dragen of boven water te houden. Waterspeelgoed draagt deze waarschuwing: "Gebruiken in water waar kinderen kunnen staan en onder toezicht van volwassenen."

 7. Speelgoed in levensmiddelen

  Op speelgoed dat in levensmiddelen is opgenomen of daarmee is samengevoegd, staat de volgende waarschuwing: "Bevat speelgoed. Toezicht door volwassenen aanbevolen."

 8. Imitaties van beschermingsmaskers en -helmen

  Op imitaties van beschermingsmaskers en -helmen staat de volgende waarschuwing: "Dit speelgoed biedt geen bescherming."

 9. Speelgoed dat bestemd is om aan een wieg, ledikantje of kinderwagen te worden bevestigd door middel van draden, koorden of riempjes

  Speelgoed dat bedoeld is om aan een wieg, ledikantje of kinderwagen te worden bevestigd met draden, koorden of riempjes, draagt de volgende waarschuwing:
  "Om te voorkomen dat het kind verstrikt raakt en zich bezeert, verwijder dit speelgoed wanneer het kind op handen en voeten begint te kruipen."

 10. Verpakkingen voor geurstoffen in geurbordspellen, cosmeticasets en smaakspellen

  Verpakkingen van geurstoffen in geurbordspellen, cosmeticasets en smaakspellen dragen de volgende waarschuwing: "Bevat geurstoffen die allergie kunnen veroorzaken".

  Een ‘geurbordspel’ is speelgoed waarmee een kind luchtjes of geuren leert herkennen. Met een ‘cosmeticaset’ leren kinderen producten zoals geurtjes, zeep, crème, shampoo, badschuim, gloss, lippenstift, andere make-upproducten, tandpasta en conditioners maken. Een ‘smaakspel’ is speelgoed waarmee kinderen snoep of gerechten kunnen maken met behulp van voedingsingrediënten zoals zoetstoffen, vloeistoffen, poeders en geur- en smaakstoffen.