Escape room spellen

           

Met een escape room spel heb je gegarandeerd een spannende avond. Of je nu een fervente puzzelaar of escape roomliefhebber bent, dit spel is zeker iets voor jou.

Artikelen (  1 - 23 van 23 )
:

Wat is een escape room spel?

Een escape spel is een gezelschapsspel waarbij spelers moeten samenwerken door raadsels op te lossen, items te combineren of te doorzoeken op clues. Doel van het spel is om samen het mysterie te ontrafelen of om "te ontsnappen". Veel escape room spellen hebben een bepaalde tijdslimiet, dus je speelt tegen de klok. Teamwork is vaak de sleutel tot success bij deze spellen.


Welke soorten spellen zijn er?

Binnen de escape room spellen heb je enkele bekende reeksen:

  • de EXIT series van 999 Games
  • de Escape Room games van Identity Games
  • de Unlock! reeks van Asmodee

Bij de EXIT games moet je raadsel en puzzels oplossen. Haal je detective skills boven en probeer de clues te vinden. Kortom, je moet logisch nadenken om het spel te winnen. Bij EXIT zijn de puzzels vrij pittig, maar krijg je soms iets meer tijd (typisch 80 tot 90 minuten). Ook kan je gebruik maken van tipkaarten om je terug op het goede spoor te brengen.
Bij de Identity Games spellen gaat het spel analoog. Hierbij ligt de focus nog iets meer op samenwerking en tijdsdruk. Bij bepaalde spellen van Identity krijg je slechts 60 minuten de tijd om alle mysteries op te lossen. Identity Games steekt hiervoor in de meeste spellen een Chrono Decoder die automatisch aftelt. Spelers geven aan dat het spel moeilijker is dan verwacht, maar dat het een zeer aangenaam spel is om in kleine groep te spelen.
Als je op zoek bent naar een compacte escape game dan kan je de Pocket Escape Rooms bekijken. Deze zijn ideaal om als reisspel mee te nemen op vakantie.


Welke andere verschillen heb je bij escape room spellen?

Tegen de tijd of niet?

Bij de meeste spellen speel je tegen de tijd, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn ook spellen met een puzzle modus of met een highscore.

Opnieuw spelen of meerdere spellen in één doos

Heel wat escape games kan je nadien ook opnieuw spelen. Ofwel zijn er meerdere manieren om te spelen, ofwel kan je de opdrachten opnieuw afprinten zodat je het spel gewoon opnieuw kan beginnen. Er zijn ook heel wat edities waarbij er meerdere avonturen (3 tot 4) in één doos zitten.