Schommels

Onderhoud van schommels

Onze schommels en speeltorens vragen nauwelijks onderhoud. Als je onderstaande tips toepast, zullen je kinderen nog vele jaren plezier kunnen beleven aan je aanwinst.

Wist je dat...

... onze schommels amper onderhoud vragen ?

Sowieso is het natuurlijk aangewezen om je schommel, of ze nu van metaal of van hout is, af en toe te controleren. Afhankelijk van het materiaal is het belangrijk om te controleren op roest of verrotting.

Controleer regelmatig de plaats waar de schommel staat en zorg dat er geen stenen of andere voorwerpen in de buurt van het toestel liggen, zodat kinderen zich geen pijn kunnen doen als ze in de buurt van de schommel spelen.

... het hout van onze schommels en speeltorens in de diepte wordt behandeld?

In het kader van veiligheid, impregneren we al ons hout onder hoge druk tot in de kern met een houtbeschermmiddel tegen verrotting, schimmel en houtworm. Dit product is niet schadelijk voor het milieu. Het hout wordt ook glad geschaafd om zo de kans op splinters in kleine kinderhandjes te voorkomen. Je hoeft je schommel dus niet zelf te behandelen. Je kan er natuurlijk wél na verloop van tijd een likje verf op doen om ze op te frissen.

Onze tip!

Wil je een houten schommel of speeltoren verven, dan zijn beits of verf op waterbasis ideaal. Zo kan het vocht dat eventueel nog in de balken zit toch nog verdampen. Als je verf op basis van olie gebruikt, kan het hout niet meer ademen en kan het vocht niet meer verdampen waardoor je hout sneller zal verrotten.

... je een onderhoudsproduct tegen algen kan gebruiken voor je schommel?

Door het hout te reinigen met een onderhoudsproduct tegen algen voorkom je slipgevaar. Zo blijft je schommel ook langer als nieuw.

... het normaal is dat er barstjes in de houten balken zitten?

Hout is een natuurlijk en levendig materiaal dat kan uitzetten en inkrimpen afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de lucht. Bij droog weer krimpen de houten balken waardoor er scheurtjes kunnen verschijnen. Bij vochtig of regenweer zetten ze opnieuw uit. Deze scheurtjes zijn een volstrekt normaal verschijnsel, je kan ervan uitgaan dat je schommel nog steeds veilig is.

Onze tip!

Schommels worden vaak aangekocht tijdens het voorjaar, wanneer het buiten nog relatief vochtig is. In het begin is het daarom aangewezen om bij droog weer - wanneer het hout iets gekrompen is - de moeren en schroeven eens extra aan te spannen om zo speling tussen de balken te voorkomen.

... je schommelaccessoires langer meegaan als je ze in de winter binnen haalt?

Neem ze dus binnen aan het einde van de zomer en hang ze terug op aan de schommel van zodra het terug mooi weer wordt. Controleer elk jaar de koorden (ze mogen niet uitgerafeld zijn ter hoogte van de ringen), de schommelzitjes, etc. voor je ze terug omhoog hangt.