Hoe kies je een matras?


Matrassen

De ideale matras is voor iedereen verschillend. Hoe goed een matras is, hangt af van je lichaamsbouw en –temperatuur, je slaappositie en eventuele nek- of rugpijn.

Ben je klein of groot? Een zij- of buikslaper? Heb je vaak rugklachten? De ondersteuning van een matras is voor elk type heel belangrijk. Zorg bij de keuze van je matras dat alle lichaamspunten zoals rug, bekken en schouders voldoende ondersteund worden. Voor de ene is dit een zachte matras, voor de ander een harder soort. Hou ook rekening met het materiaal, dat bepaalt vaak de ventilatie. Wanneer je geen rugklachten hebt of niet overmatig zweet, dan kan je eigenlijk alle matrassen kiezen.

Schuimmatras

Dit is het goedkoopste matrastype. Een schuimmatras is gemaakt van polyether, een soort schuimrubber uit kunststof. Daardoor is het minder veerkrachtig en past het zich niet gemakkelijk aan het lichaam aan. Is prima geschikt voor kinder- en logeerbedden.

Koudschuimmatras

Deze matras kan je vergelijken met een spons. Koudschuim bevat miljoenen kleine cellen, waardoor het veerkrachtig is. Het is dus heel elastisch en biedt een uitstekende ventilatie en circulatie. Ideaal voor nachtelijke zweters. De matras past zich aan het lichaam aan en geeft maximale ondersteuning waar nodig. Dit type is duurzaam en allergievrij. Gebruik een koudschuimmatras op een lattenbodem.

Pocketverenmatras

Pocketverenmatrassen zijn zeer populair. De matras is gevuld met kleine, apart ingepakte springveren. Zo kan elk veertje afzonderlijk bewegen onder de druk van je lichaam. Hoe meer veren, hoe hoger de kwaliteit, de levensduur en het comfort van je matras. Pocketverenmatrassen ventileren zeer goed, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die veel vocht verliezen. Je gebruikt ze op een vaste of verstelbare lattenbodem, of op een boxspring.

Ontdek de matrassen voor je kind