Hoe onderhoud ik mijn matras?


Moet je de matras draaien?

Feit of fabeltje? Je zou regelmatig je matras moeten keren om de levensduur te verlengen. Het is een hele work-out en wordt daarom vaak overgeslagen. Toch maar doen, want de veerkracht verhoogt en het is goed voor de ventilatie.

Je draait de matras best om de 4 weken.

Onze tip!

Plak een etiketje met de nummers 1 t.e.m. 4 op de hoeken van de matras, zo kan je altijd zien hoe de matras de volgende keer moet liggen. Ondersteboven en achterstevoren, draai kloksgewijs om de kwaliteit te bewaren.


Weg met huisstofmijt

Je ziet het niet, maar het is er wel: huisstofmijt. Bij heel wat mensen veroorzaakt het een allergische reactie. Kies daarom bijvoorbeeld voor een afritsbare matrashoes die je kan wassen op 60 °.

Wist-je-datje

Waarom je het bed beter niet opmaakt ...

Ok, het is ordelijk en oogt netjes, maar het is niet zo'n goed idee. Zeker niet wanneer je allergisch bent aan deze bedbeestjes. Zij hebben het graag warm en vochtig. Als je het bed 's ochtends onmiddellijk opmaakt, behoud je de warmte en vochtigheid en creëer je zo een ideaal verblijfsoord. Gooi dus alles open! Een ideaal excuus om wat slordig te zijn, he?


Wanneer de matras vervangen?

Wanneer is het tijd voor een nieuwe matras? De gemiddelde levensduur van een goede matras is 10 jaar. Zelfs wanneer je nog comfortabel ligt, is de ondersteuning toch voor een groot stuk weg. Slapen op een 'oude' matras is daarom slecht voor je rug.

Bovendien verlies je veel vocht tijdens je slaap. Je matras absorbeert dit wel, maar na enkele jaren raakt ze verzadigd. Je begrijpt wel dat dit na 10 jaar niet meer zo hygiënisch is.

Ons advies: Het is dus zeker aan te raden de matras na 10 jaar te vervangen. Slaap lekker!